Energiebesparing

Energiebesparing zorgt voor lage energiekosten. Wil je besparen op je energierekening? En tegelijkertijd het milieu sparen door te bezuinigen op je energieverbruik? Wij helpen je graag om je energiekosten omlaag te brengen via energiebesparing. Doe je voordeel met onderstaande energietips om extra te besparen.

Vind je energiebesparing toch te veel moeite? Stap over van energieleverancier via onze vergelijker en bespaar direct honderden euro’s per jaar.

Energiebesparing voor een beter milieu

Een lagere energierekening is niet de enige reden om energie te besparen. Besparen op energieverbruik draagt ook bij aan een beter milieu. Bij de productie van energie komen schadelijke stoffen vrij. Ook komt er bij het gebruik van energie koolstofdioxide vrij (CO2), een van de oorzaken van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Het gebruik van groene energie is daarom een goed alternatief voor grijze energie. Groene stroom wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen als de zon of de wind.

Tips energiebesparing

Bezuinigen is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Alle energie bespaartips overzichtelijk bij elkaar:

 • Elektrische apparaten uit, Zet zoveel mogelijk de elektrische apparatuur helemaal uit (in plaats van op standby) als je ze niet gebruikt. Dit levert je al gauw een besparing van € 100 per jaar op. Denk bijvoorbeeld aan de tv, de oplader van de telefoon, iPod of de elektrische tandenborstel die nog in het stopcontact zit.
 • Schaf een verbruiksmeter aan, zodat je je bewust wordt van je energieverbruik.
 • Let bij aanschaf van huishoudelijke apparaten op het energielabel.
 • Zet je koelkast in een koele ruimte.
 • Ontdooi regelmatig je vriezer.
 • Een afzuigkap zuigt ook warme lucht uit je huis weg. Zet hem daarom altijd zo kort mogelijk aan.
 • Kies voor een koelkast die bij het volume van je huishouden past. De koelkast staat dan niet onnodig leeg.

Mag het licht uit?

Vervang je lampen door spaar- en ledverlichting. Spaarlampen verbruiken zo’n 75% minder energie en gaan 10 keer langer mee dan gloeilampen. De kosten van de investering in spaarlampen heb je binnen 1 jaar terugverdiend. Sinds 2012 zijn gloeilampen niet meer te verkrijgen. Je kunt ook nog kiezen voor ledlampen, die zijn nóg zuiniger in verbruik. Ze verbruiken maar liefst 85% minder energie dan een vergelijkbare gloeilamp. De levensduur van een ledlamp is 50 keer langer dan die van de ouderwetse gloeilamp.

Ook voor jouw bedrijf kan je besparen door ledverlichting, dit zal vanwege de grootte extra veel kostenbesparing betekenen. Om nog meer te besparen kan je ook overstappen op een goedkopere zakelijke energieleverancier.

Kleine wasjes, grote wasjes

Minder warm water gebruiken, betekent ook dat je minder gas of stroom nodig heeft. Enkele waterbesparende tips:

 • Zet de wasmachine alleen aan als je een volle trommel heeft.
 • Een minuutje minder douchen bespaart al veel energie.
 • Was op 30 of 40 in plaats van 60 graden.
 • Droog uw was met mooi weer buiten.
 • Laat de kraan niet onnodig openstaan.
 • Overweeg een spaardouchekop.

Energiemonitor

De energiemonitor maakt je bewust van het gebruik van energie en is een goede aanzet voor het starten met energiebesparing. Met een energiemonitor krijg je:

 • realtime inzicht in het verbruik.
 • trends te zien door het actuele en historische overzicht.
 • signalen bij overschrijding van verbruiksafspraken.

Met een energiemonitor, een apparaatje of app voor tablet of smartphone, krijg je eenvoudig een direct overzicht van het energieverbruik door elektrische apparatuur. De energiemonitor helpt je met energiebesparing. Veel energieleveranciers bieden een energiemonitor aan. Je komt hiermee eenvoudig achter als je verwachte energieverbruik overschreden wordt. Door hier inzicht in te krijgen kun je energie en dus geld besparen.

Energie vergelijken en overstappen zonder gedoe

Vul je gegevens in en vind de beste energie aanbieding voor je leefsituatie. Door energie te vergelijken kan je honderden euro’s per jaar besparen op je energiekosten. Het is de eenvoudigste en snelste vorm van energiebesparing. Stap over op energie van de voordeligste energieleverancier.