Energiesoorten

Er zijn verschillende energiesoorten te onderscheiden. Je hoort zoveel termen, maar wat betekenen ze en wat zijn de verschillen. Wil jij meer weten over energiesoorten? Wij hebben de belangrijkste energiesoorten voor jou verzameld en op een rijtje gezet. Wel zo handig, je ziet meteen welke soort duurzaam en dus groen is en welke soort juiste helemaal niet goed is voor het milieu. Als je zakelijke energie vergelijkt kan het voor de uitstraling van het bedrijf goed zijn om groene energie te kiezen.

Door alle energiesoorten onder de loep te nemen en door te lezen, kun je zelf de juiste keuze maken voor jouw energiecontract. Een van de bekendste energiesoorten is zonne-energie. Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit de warmte en het licht van de zon. Er wordt op 2 manieren energie opgewekt: via zonnepanelen en via zonneboilers. Spreekt zonne-energie jou het meeste aan van alle energiesoorten? Kijk dan snel verder, wij hebben alle belangrijke informatie over zonne-energie voor jou verzameld.

Windenergie

Van alle energiesoorten is windenergie diegene met de grootste toekomst. Althans, als het aan de Nederlandse overheid ligt. De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd in de aanleg van windturbines en windmolenparken op land en op zee. Bij windenergie wordt via windturbines de wind opgevangen en omgezet in energie. Als je kijkt naar alle energiesoorten heeft windenergie en enorme groeipotentie.

Waterkracht

Een van de minst gebruikte energiesoorten in Nederland is het gebruik van waterkracht. Maar wat is waterkracht precies? Waterkracht is energie die wordt opgewekt uit stromend water. De energie die wordt opgewekt ontstaat of door gebruik te maken van hoogteverschil of door gebruik te maken van de stroomsnelheid van water. De kans dat waterkracht een grote rol gaat spelen in de Nederlandse energiewinning is klein. Van alle energiesoorten zet de Nederlandse overheid in op windenergie, zonne-energie en biomassa.

Biomassa

Een van de meest gebruikte energiesoorten voor duurzame energie is het gebruik van biomassa. Biomassa is plantaardig of dierlijk materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van elektriciteit, gas en warmte. Het opwekken van energie door middel van biomassa is een goedkope manier om groene energie te produceren. Het grootste deel van de duurzame energie in Nederland is afkomstig van biomassa. Driekwart van alle duurzame energie in Nederland gemaakt van biomassa.

Groen gas

Een van de energiesoorten die nog in de kinderschoenen staat, is groen gas. Groen gas is gas dat op een duurzame manier wordt geproduceerd. Dit soort gas wordt geproduceerd door biomassa te vergisten of te vergassen. Er is geen verschil in het gebruik van grijs gas en groen gas. Op dit moment is de productie van groen gas te klein om heel Nederland van groen gas te voorzien. In de plannen van de Nederlandse overheid moet groen gas in de toekomst een grote rol gaan spelen.

CO2-neutraal gas

Een beetje vreemde eend in de lijst van energiesoorten is CO2-neutraal gas. Want eigenlijk is CO2-neutraal gas gewoon aardgas. Maar er is meer. CO2-neutraal gas wordt ook wel klimaat gecompenseerd gas genoemd. En dat maakt een hoop duidelijk. Veel energieleveranciers bieden CO2-neutraal gas aan, omdat ze nog geen groen gas kunnen aanbieden. Omdat ze toch duurzaam en vriendelijk voor het milieu willen zijn, hebben ze CO2-neutraal gas geïntroduceerd. De uitstoot van CO2 die vrijkomt bij de verbranding van aardgas wordt gecompenseerd door het planten van bomen.

Aardgas

Van alle energiesoorten wordt aardgas het meest gebruikt in Nederland. Aardgas is een fossiele brandstof, waardoor het wordt geschaard onder niet-duurzaam en beter bekend staat als grijs gas. Aardgas wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, om het huis te verwarmen, om mee te koken en als brandstof. De tegenhanger van grijs gas is groen gas, waarvan de productie nog in de kinderschoenen staat.

Kernenergie

Een van de meest besproken energiesoorten is wellicht kernenergie. Kernenergie is energie die wordt opgewekt door kernreacties ofwel het splijten van atoomkernen van uranium. Hierdoor komt energie vrij in de vorm van warmte. Al jarenlang wordt er discussie gevoerd over het wel of niet verbieden van kernenergie. Het opwekken van deze energie kent vele voordelen, maar er is ook een flink aantal nadelen te noemen. Lees verder voor alle voor- en nadelen.

Steenkool

Van alle energiesoorten in Nederland staat steenkool op een tweede plaats, 20% van alle elektriciteit in ons land komt van steenkolen. Steenkool is een fossiele brandstof die bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. Steenkool is een hele oude versie van de hedendaagse biomassa. Steenkool is samen met aardgas en aardolie een van de 3 fossiele brandstoffen die we kennen en valt dus onder grijze energie.

Hoe werkt energie vergelijken

  • Vul eerst uw postcode en huisnummer in. Bijv: Postcode ‘1234 AA’ en Huisnummer ‘1 A’.
  • Geef aan of u een dubbele of enkele energiemeter gebruikt in huis.
  • Selecteer het aantal personen in uw huishouden of vul uw energieverbruik in.
  • Kies uw huidige energieleverancier, klik op “Bereken nu” en start met vergelijken.