Steenkool en energie uit kolen

Steenkool is samen met aardgas en aardolie een van de 3 fossiele brandstoffen die we kennen.

Voordelen steenkool

Rond de 20% van de elektriciteit in Nederland is afkomstig van steenkolen, daarmee staat het op nummer 2 achter aardgas. Maar wat is steenkool nu precies? Steenkool is een fossiele brandstof die bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. Eigenlijk zou je steenkool kunnen zien als hele oude biomassa. Steenkool werd tot de jaren ’60 van de 20e eeuw gebruikt om kolenkachels te verwarmen. De opkomst van aardgas heeft het gebruik van steenkool doen verminderen. Het gebruik van kolen in Nederland is de afgelopen jaren afgenomen. Toch is nog rond de 20% van de Nederlandse elektriciteit afkomstig van steenkool. En het is niet voor niet dat steenkool nog zo populair is, want er zijn een paar interessante voordelen van steenkool te benoemen:

  • De winning van kolen is relatief eenvoudig en voordelig.
  • Het vervoeren van kolen kan op een goede en veilige manier.
  • Kolen zijn op veel plaatsen in de wereld te vinden.
  • Er kan met steenkool veel en constant elektriciteit worden gemaakt.

Duidelijke voordelen waarom kolen nog zo populair is.

Nadelen steenkool

Naast de bovenstaande voordelen kleven er natuurlijk ook nadelen aan het gebruik van kolen. De belangrijkste nadelen hebben we voor jou op een rijtje gezet:

  • Steenkool is een fossiele brandstof, dit houdt in dat het op raakt. De verwachting is dat er over 200 jaar geen kolen meer kan worden gewonnen.
  • Bij de verbranding van steenkool komt veel CO2 vrij.
  • In Nederland zijn er geen kolenmijnen meer, waardoor we voor steenkool afhankelijk zijn van het buitenland.
  • De werkomstandigheden in sommige kleinere kolenmijnen zijn slecht. Medewerkers worden slecht behandeld of onvoldoende betaald.

Dit zijn de belangrijkste nadelen van het gebruik van steenkool. Vooral het laatste punt is voor veel energieaanbieders een doorn in het oog. Daarom richten steeds meer aanbieders zich op eerlijke handel en goede werkomstandigheden. Zij willen niet worden geassocieerd met slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen. Als je wilt weten of jouw energieleverancier hier rekening mee houdt, kun je dit teruglezen op hun website.

Wist je dat… over steenkool?

We hebben een paar leuke weetjes over kolen voor je gevonden. Wist je dat de vorming van kolen teruggaat tot 300 miljoen jaar geleden? En dat we tussen 1990 en 2008 een toename van 50% zien in de hoeveelheid kolen die in de energiesector worden gebruikt? Dit komt met name door de stijgende energiebehoefte in landen als China en India. Wist je dat er 2 soorten kolen zijn die worden gebruikt bij het opwekken van elektriciteit? Het gaat om bruinkool en steenkool.

Steenkool vergelijken

Ben jij op zoek naar een nieuwe aanbieder voor jouw energie en gas? En wil je meteen weten of er steenkool wordt gebruikt in jouw energie? Vergelijk energie via onze vergelijker en je krijgt een mooi overzicht met energieaanbiedingen. Als je klikt op een aanbieding kom je op een pagina met gedetailleerde informatie over het contract. Onder de kop energielabel krijg je alle informatie over hoe de energie is opgebouwd. Je ziet dus wel percentage van de energie duurzaam is, maar ook welk gedeelte bestaat uit steenkool. Wel zo makkelijk, want je weet precies waar je aan toe bent. Alleen zo kun jij de juiste keuze maken.