Stroom is energie en/of elektriciteit

Stroom is een ander woord voor elektriciteit of energie. Het wordt door elkaar gebruikt en betekent hetzelfde. Stroom gebruiken we om te kunnen leven.

Stroom oneindig

Bij bijna alles wat we doen, maken we gebruik van elektriciteit. Want zonder stroom zouden we geen tv kunnen kijken, niet kunnen computeren, niet kunnen wassen, geen licht kunnen aandoen, geen muziek kunnen luisteren en onze mobiele telefoon niet kunnen opladen. Het gebruik van stroom is van grote invloed op ons dagelijkse leven. We kunnen niet meer zonde, en dat is gevaarlijk. We zijn gewend om altijd en overal gebruik te kunnen maken van stroom. Misschien zijn we daarin wel een beetje verwend. Veel van de stroom die we gebruiken, is namelijk afkomstig van niet-duurzame bronnen. Dit betekent dat bij de opwekking van stroom gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit zijn brandstoffen die op kunnen gaan. En dat zou al sneller kunnen zijn dan wij met z’n allen denken. Daarom is het zo belangrijk dat er alternatieven voor grijze stroom zijn gevonden. Onder de noemer groene energie vallen verschillende soorten energie die op een duurzame manier zijn opgewekt.

Duurzame stroom

Bij duurzame stroom wordt de elektriciteit opgewekt door niet-fossiele brandstoffen. Dit zijn dus brandstoffen die niet kunnen opraken en over het algemeen vrij in de natuur beschikbaar zijn. Denk hierbij aan energie die wordt opgewekt door de zon via zonnepanelen of zonneboilers, door de wind via windturbines en door waterkracht. Daarnaast is er nog een duurzame bron, biomassa. Biomassa is plantaardig of dierlijk materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van elektriciteit, gas en warmte. De stroom die vrijkomt bij de verwerking van biomassa wordt gerekend tot de duurzame energie. Momenteel is de meeste duurzame stroom in Nederland afkomstig van biomassa.

Stroom vergelijken

Stroom vergelijken Wist je dat je door energie te vergelijken waarschijnlijk een hoop geld bespaart? Veel mensen betalen namelijk veel te veel voor hun energierekening. Met name de mensen die al jaren bij dezelfde energieaanbieder zitten, moeten in actie komen. De kans dat zij meer betalen dan mensen die wel eens zijn overgestapt, is groot. Het gemiddelde bedrag dat je kunt besparen door over te stappen op andere stroom is € 488 op jaarbasis. Ja, je leest het goed. Je kunt bijna € 500 besparen door alleen al over te stappen naar een andere energieleverancier. Wat moet je doen? Vul je gegevens in onze online stroomvergelijker in. Je krijgt naar aanleiding van die gegevens een overzicht van de beste stroomaanbiedingen voor jouw situatie. Bekijk de aanbiedingen, lees de voorwaarden, maak je keuze en stap over. En dat alleen maar omdat energie vergelijken je veel geld kan besparen.